Belgisch witbier is een directe afstammeling van de bieren uit Vlaanderen in de Middeleeuwen. De bakermat van het Belgische witbier ligt in en rond Leuven. Dit vindt zijn oorsprong in 2 factoren: de ruime aanwezigheid van tarwe en de kwaliteitsnormen van een vooruitziende hertog. De toevoeging van tarwe aan het witbier is de oorzaak van het troebele en mistige karakter ervan. Witbier hergist op de fles en heeft over het algemeen een frisse smaak, wat het een goede dorstlesser maakt tijdens de zomer. Witbier wordt gemaakt met een ongeveer 1/3 ongemoute tarwe en 2/3 gemoute gerst. Het bier was in 1960 zo goed als verdwenen, maar werd enige tijd later opnieuw tot leven gebracht door Pierre Celis in Hoegaarden, vanwaar het een belangrijke rol begon te spelen in het Belgische bierlandschap. In de jaren 80 werd de stijl ook overgenomen door Nederlandse en Franse brouwerijen en later ook door brouwerijen in onder andere Canada, de Verenigde Staten en Scandinavië. We proeven 6 Belgische witbieren en 1 Duitse Weissenbier. |