Beste gildebroeder- en zuster, Voor onze eerste najaar proeverij gaan we even grasduinen in de Brusselse bieren van het type SAISON. We vergelijken 7 Brusselse bieren en ééntje uit Vilvoorde. Wie haalt de hoogste score? Aan jullie om het te bepalen.  Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen. Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit een seizoenbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoenarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid. De hedendaagse saison bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%. |