De Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne werd in 2022 in zijn categorie uitgeroepen tot nummer één en tot beste Belgisch bier op de Brussels Bier Challenge. Twee andere bieren, de rabarberlambiek Oude Rhubarbe Tilquin en de druivenlambiek Oude Roussanne Tilquin, eindigden op een gedeelde tweede plaats in de categorie ‘Fruitlambiek’. Pierre Tilquin koopt wort aan bij verschillende collega-lambiekbrouwers (Boon, Lindemans, Girardin, Cantillon en Timmermans). Die brouwsels laat hij gedurende één, twee of drie jaar gisten en rijpen in eiken vaten. Daarna worden de lambieken ‘gestoken’ en gebotteld. De hergisting op fles van de geuze duurt minimum 6 maanden. Sinds vorige winter brouwt Pierre ook een klein volume eigen lambiek, waardoor het bedrijf zich sindsdien ook lambiekbrouwerij mag noemen in plaats van louter geuzestekerij. “Mijn Oude Gueuze beschouw ik als mijn vlaggenschipbier. Ik ben dan ook enorm blij met deze erkenning op de Brussels Beer Challenge”, laat Pierre Tilquin weten.
Op onze avond van 7 december komt Pierre Tilquin zelf zijn keuze van 7 bieren voorstellen en becommentariëren.