Biergilde Het Lindeke
Zaterdag  20-10-2018 - 10u
Daguitstap: Bruine kroegen in bierstad Namen
 

Bier, onlangs erkend als een meesterwerk van het Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de Federatie Wallonië-Bruxelles heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Namen: een akte uit 1608 getuigt dat het gerstenat van Namur “Is begiftigd met een goedheid die zo zeldzaam en uniek is, dat ze elk jaar, in grote hoeveelheden, over het water en via de weg, naar Frankrijk worden vervoerd".

In 1388 liet een octrooi, die werd uitgevaardigd door Willem I, graaf van Namen, liet de brouwers toe bier te brouwen op zijn grondgebied. Ze haastten zich om de "Neuveville", een buitenwijk buiten Namen, te verlaten en zich in de Rue des Vifs te vestigen.

Er wordt ook gezegd dat het in de 14e eeuw was, tijdens de pest van 1349, dat de straat de naam "Rue des Vifs" kreeg, en dat de inwoners deze epidemie op wonderbaarlijke wijze hebben overleefd. Sommige zeggen dat het de geur van bier is, anderen de toewijding van het district voor Saint-Roch, ingeroepen tegen deze plaag, waardoor de bewoners van de straat door de pest gespaard zouden zijn gebleven. Het is waar dat het water dat door de brouwerijen wordt gebruikt, voor hun bieren, een sterke verhitting ondergaat, waarbij alle bacteriën worden vernietigd die schadelijk zijn voor de gezondheid van de man.

Een telling van de bepalingen, die beschikbaar was voor de inwoners van Namen, daterend uit 1577 en gemaakt door Don Juan van Oostenrijk tijdens de Spaanse invasie, duidt op het bestaan ??van vijftien brouwers in de Rue des Vifs. Zoals u kunt zien, is de Rue des Vifs de Rue des Brasseurs geworden.

Tussen de 14e en de 15e eeuw waren er vier soorten bieren in Namen, "La Tuou, Thibut, Cervoise forte en Cervoise faible". In de 16e eeuw bestaan ??drie bieren naast elkaar, "La Houppe, Keute en Keute forte". Vanaf 1535 verdwijnt de Houppe om plaats te maken voor de andere twee bieren, die steeds belangrijker zullen worden, maar alleen de sterke Keute zal na 1577 overblijven. De 16e eeuw ziet een toename van de bierproductie in Namen. Het ging van 11.138 tot 26.656 ton (?) Tussen 1502 en 1602. Op dat moment werd de bierproductie beïnvloed door epidemieën, tekorten, oorlogen en natuurrampen. Het verbruik per inwoner was 250 liter.

Reden genoeg om eens een bezoek te brengen aan bierstad Namen en enkele van de zo typische plaatsen en kroegen te bezoeken. Dat doen we dan ook aan de hand van enkele typische Naamse biertjes.

Afspreken doen we aan de ingang van het NMBS treinstation ‘Schuman’ (rechtstreekse verbinding van het gelijknamige metrostation) om 10 uur. Wees tijdig want om 10u22 vertrekt onze trein naar Namen. De terugreis voorzien we rond 18u.

Waar: Vertrek: Brussels Schuman Station
Deelname: Leden: 50 Zythos leden: 50 Niet leden: 55
inschrijven:

Mis deze unieke uitstap niet en teken snel in. Heb je zin  klik dan zo snel mogelijk op http://www.biergilde-lindeke.be/activ21.asp. De deelnameprijs is € 50 (voor leden Biergilde en Zythos) of € 55 (voor niet leden). De prijs omvat de treinreis, de degustaties en een warm middagmaal. Deelnemers met en geldig NMBS abonnement genieten van € 10 korting.
Zonder internet? Geef dan snel een seintje aan Hubert (0473 98 61 41)

Jouw inschrijving is pas volledig na storting van de deelnameprijs op rekening BE06 9797 8615 7622 van Biergilde Het Lindeke.

Bijgewerkt op 06-okt-18 door Luc Vandermaelen
vide vide vide vide
     

 

Terug naar

       

Facebook E-mail contact:
info@biergilde-lindeke.be

vide vide vide vide vide vide vide vide

© 2009 - 2024 / Biergilde Het Lindeke - Woluwedal - bijgewerkt op : 31/12/2023 - weblayout: webmaster@biergilde-lindeke.be

vide