Biergilde Het Lindeke
Vrijdag  9-8-2013 - vanaf 15u30
MAABUUMPLANTING (Meiboomplanting)
 

en beetje geschiedenis…….

Het planten van de Meyboom (of Meiboom) op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat is een oude folkloristische traditie in Brussel. Het stukje Brussels erfgoed werd ook erkend door de Unesco. In 2013 vindt het planten al voor de 705ste keer plaats.

De traditie van de Meyboom gaat terug tot 1213.

De Brusselaars, die toen een trouw vierden, zouden een aanval van de Gentenaars hebben afgeslagen. Na die gebeurtenis zou de hertog van Brabant de Stad toelating gegeven hebben om een gilde van kruisboogschutters op te richten.

Toch zijn sommige aspecten zonder twijfel historisch correct. Het planten vindt altijd plaats op 9 augustus, de vooravond van Sint-Laurens. Het evenement wordt georganiseerd door de Gezellen van Sint-Laurentius, die zich de erfgenamen noemen van een oud gezelschap. Dat gezelschap heeft echt bestaan en maakte deel uit van de Gilde van Kruisboogschutters van de Onze-Lieve-Vrouw. De gilde was verantwoordelijk voor de kapel en het ziekenhuis van Sint-Laurens, in de straat met dezelfde naam. Sommige bronnen melden ook dat de rekenkamer van de hertog in de 16de en 17de eeuw al de toelating gaf om een meiboom te kappen in het Zoniënwoud, in een stuk dat nu in het Ter Kamerenbos ligt.

De wedijver tussen Brussel en Leuven speelt zeker een rol in de traditie van de Meyboom. De Brusselaars moesten de boom immers telkens voor 17u planten, anders ging het privilege van het planten naar de Leuvenaars. In 1939 slaagden de Leuvenaars er wel in om de boom te stelen, maar de Brusselaars kapten een andere boom en plantten die net voor het verstrijken van de tijdslimiet.

Het planten van de Meyboom houdt de herinnering aan de vergane volkswijk nu levend. Ook nu blijft de traditie zich nog elk jaar vernieuwen. De 'Poepedroegers' (dragers van de reuzen) en de 'Buumdroegers' (dragers van de boom) kregen het gezelschap van de gardevils, die de stoet beschermen.

Wens je een voorproefje, bekijk dan de reportage van TV Brussel uit 2008 over de planting van de 700ste Meyboom.

Waar: café “De Meyboom” op de hoek van de Zandstraat en de Sint-Laurentiusstraat
inschrijven:

Geen inschrijving maar afsrtaak op vrijdag 09/08/2012 tussen 15u30 en 16u in café “De Meyboom” op de hoek van de Zandstraat en de Sint-Laurentiusstraat

Kom je later geef dan een telefoontje aan Hubert 0473 98 61 41, om te weten waar Biergilde Het Lindeke zich dan bevindt.

Bijgewerkt op 15-jun-17 door Luc Vandermaelen
vide vide vide vide
     

 

Terug naar

       

Facebook E-mail contact:
info@biergilde-lindeke.be

vide vide vide vide vide vide vide vide

© 2009 - 2023 / Biergilde Het Lindeke - Woluwedal - bijgewerkt op : 14/3/2023 - weblayout: webmaster@biergilde-lindeke.be

vide