Het Lindeke
Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.comDrop Down MenuDrop Down MenuDrop Down MenuDrop Down Menu

Biermusea

Een overzicht musea gewijd aan het bier in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Britannië

België

Biermuseum.be

Biermuseum Skihütte Rodt-Tomberg

Een toeristische attractie is zonder twijfel het biermuseum aan de Tomberg. Dit museum bevat ongeveer 4000 flessen van verschillende biersoorten van de daarbij horende glazen en uiteenlopende werktuigen, evenals enkele antiquiteiten. De flessen zijn afkomstig uit 140 verschillende landen en maken de bezoeker vertouwd met het brouwerijleven van 5 continenten.

Schaarbeeksbiermuseum 'T Schoerbeîk's Beemusee

Dit kleine Brusselse museum dat gesitueerd is in het atelier van een voormalige school en omgeven door een mooie tuin, plaatst één van Brussels meest typische producten in het daglicht: het bier. Het museum geeft aan de hand van didactische panelen uitleg over de verschillende fasen van het brouwen en stelt meer dan 1000 flessen, glazen, antieke uithangborden, werktuigen enz. tentoon. Kortom, een nostalgische en leerrijke reis doorheen de geschiedenis van het Belgische bier.

Bocholt

Bocholter Brouwerijmuseum

Het Bocholter Brouwerijmuseum vindt zijn oorsprong bij één van de oudste familiale brouwerijen van België. Gesticht door Jean Martens (°1919), vertelt zijn verbazingwekkende collectie al sinds 1979 het verhaal van de ware bierkunst doorheen de industriële geschiedenis vanaf 1758 tot nu. Het grootste brouwerijmuseum in Europa - niet minder dan 4.000 m2 groot - huisvest daarnaast ook een state-of-the art accomodatie voor allerlei bedrijfsinitiatieven. Dat alles in een industriële archeologische architecturale omgeving getekend door een acht generaties rijke brouwerijgeschiedenis!

Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan

De brouwerij van "Brugse Zot" en "Straffe Hendrik". De eeuwenoude traditie van deze Brugse brouwerij, waarvan reeds sprake in 1546, is vastgelegd in een uniek museum. Wie meer over het produktieproces en de geschiedenis van de brouwerij wil vernemen, kan dagelijks deelnemen aan de rondleidingen door zowel de moderne brouwerij als het museum.
U wordt er door ervaren gidsen begeleid door de unieke wereld van mout en hop…
En bovenop kan u genieten van een schitterend panoramisch zicht over Brugge.

Cantillon

Geuzemuseum Cantillon - Brussels Museum van de Geuze

Van een bruisend museum en ‘levend erfgoed’ gesproken… Het geuzemuseum bevindt zich in een familiale brouwerij (‘Cantillon’) waar nog ambachtelijk wordt gebrouwen! Je ziet in de passende ruimtes de fasen van het productieproces: het brouwen, het gisten, het op flessen trekken, het bewaren in de kelder enz. Veel materiaal komt uit de 19de eeuw: de brouwkuip, de kookketels, de hopbak, eiken vaten… De brouwers maken je onder meer vertrouwd met de productie van de op en top Brusselse geuzelambiek of ‘de Brusselse champagne’, een van de merkwaardigste van de meer dan 400 Belgische bieren. Uiteraard is er alle kans om de unieke bieren te proeven.

Gambrinus

Gambrinus Drivers Museum

Het enige museum dat gewijd is aan brouwerijvrachtwagens. "Gambrinus" in de naam van het museum komt van het feit dat de hertog van Brabant Jan Primus de koning van het bier is. Koning van de weg voor de biervrachtwagenbestuurders en koning van het bier. Vergeet vooral niet dat tot omstreeks 1930 de brouwerijen de grootste afzetmarkt voor de vrachtwagenconstructeurs waren.
Dit museum is gevestigd in een oude mouterij-brouwerij-hoeve van de 19de eeuw ( de brouwerij Bouty stopte haar activiteiten in 1975).

De Snoek

Mout- & Brouwhuis De Snoek - Museum van de dorst

Wie het verleden van de dorst wil smaken, moet een bezoek brengen aan dit uniek sitemuseum. Hier vindt u immers nog een volledige, authentieke brouwerij en mouterij uit de negentiende eeuw.
Dit uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed voert u terug naar de pre-industriële tijd van hete asten, dampende brouwzalen en kille gistingskelders en laat u in het aloude Brouwershof proeven van heerlijke, ambachtelijke brouwsels.

Hopmuseum

Nationaal Hopmuseum Poperinge

Een museum gewijd aan de geschiedenis van de Vlaamse Hopcultuur. Hop een basis bestanddeel van onze bieren.

   

Duitsland

Kulmbach

Bayerisches Brauereimuseum Kulmbach

Sinds 1994 is hier een brouwerijmuseum gevestigd in het hart van Beieren. Het museum met een 600 jaar oude brouwgeschiedenis beschikt tevens over een eigen museumbrouwerij.

Frankrijk

Museau de la bière in Stenay

Musée Européen de la Bière et du pays de Stenay - Frankrijk

Gevestigd in een voormalig proviandmagazijn uit 1542, in 1879 verbouwd tot mouterij en in 1986 tot Europees Biermuseum. Het beschrijft de geschiedenis van de bierproductie van het begin tot de 20e eeuw. Van de grondstoffen tot het proeven in de taverne van het museum, via de verzameling van voorwerpen uit de brouwerij (glazen, affiches, geëmailleerde reclameborden...). Het geheel beslaat een oppervlakte van 1600 m2. Het museum beschikt in 2007 over vier expositieruimtes en is omgeven door een hopakker en een botanische tuin.

Groot-Brittannië

Burton

The Coors Visitor Centre & The Museum of Brewing (Vroeger The Bass Museum)

Gevestigd in Burton-on-trent, de hoofstad van de Britse brouwers, brengt de “the Coors Visitor Centre” een unieke verzameling van oude voorwerpen samen die de fascinerende geschiedenis van de britse brouwindustrie en brouwgeschiedenis weergeven. Verken ook de Museum Micro Brouwerij, de uitgebreide voertuigverzameling, de werkende stationaire stoommachines, en nog veel meer ...

Nederland

Bierreclame

Bierreclame Museum

Er is een bijzondere verzameling emailen reclameborden te zien. Alleen dit zijn er al meer dan 1000 en daarmee is dit de grootste collectie in ieder geval van Nederland, maar waarschijnlijk van Europa. Verder zijn er prachtige affiches, toogkasten, brouwerijmachines, duwkarren, en een oude vrachtwagen die voor het vervoer van het heerlijke vocht moest zorgen. Natuurlijk ontbreken ook de oude glazen, viltjes, etiketten, neons, lampen en asbakken niet.

De Boom

Nationaal Biermuseum De Boom

Het museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar.  Nationaal Biermuseum De Boom vertelt u aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines hoe de afgelopen tweehonderd jaar ‘het gouden nat’ werd geproduceerd. Antieke vervoermiddelen als een handkar en een ijsslee laten zien hoe het transport van de biervaten plaatsvond. Affiches en ander reclamemateriaal, bierflesjes en bierglazen geven een indruk van de vele kleine en grote Nederlandse bierbrouwerijen.

De Roos

Museumbrouwerij De Roos

Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek is een authentieke dorpsbrouwerij uit de negentiende eeuw. U beleeft er de wereld van het traditionele bier. Vrijwilligers zijn er in geslaagd om het oude pand en zijn inventaris helemaal te restaureren en zelfs een nieuwe brouwerij te bouwen. De Roos is een levend museum geworden waar historie, kennis, Brabantse gemoedelijkheid en gezelligheid hand in hand gaan. Vrijwilligers zorgen ervoor dat Museumbrouwerij De Roos steeds verder uitgebouwd wordt.

   
E-mail contact:
info@biergilde-lindeke.be


© 2010 - 2021 / Biergilde Het Lindeke - Woluwedal - bijgewerkt op : 4-02-2021 - webmaster@biergilde-lindeke.be